Alternatywne parzenie kawy, czyli bez użycia ekspresu, to sposób na eksperymentowanie z aromatem, smakiem i mocą ulubionego napoju. Sprawdź najpopularniejsze urządzenia, dzięki którym zamienisz swoją kuchnię w wyszukaną kawiarnię.

Aeropress – idealny nie tylko w podróży

Stworzony w 2005 roku przez Alana Adlera zyskał uznanie baristów i koneserów kawy. Designem nie przypomina ani ekspresu, ani dzbanka, a nasuwa raczej nasuwa skojarzenia z laboratorium. Z jego pomocą możesz eksperymentować z różnymi sposobami parzenia. Poniżej tradycyjny sposób przygotowania kawy.

Jak zaparzyć kawę w Aeropressie?

Parzenie kawy nie jest trudne. Aeropress składa się z trzech elementów: korpusu, tłoka i sitka. Najpierw wsypuje się zmieloną kawę, a następnie zakłada filtr. Kolejny krok to nalanie wrzącej wody (2x większa objętość niż kawa), odczekanie 30 sekund, dolanie pozostałej wody, mieszanie i zamontowanie sitka. Urządzenie następnie należy odwrócić do szklanki lub filiżanki i wycisnąć.

Kawiarka – włoski przepis na kawę idealną

Kawiarka, znana także jako makinetka lub kupresem, to ciśnieniowy czajniczek, który kupisz za grosze! Na rynku dostępne są kawiarki aluminiowe i stalowe. Te z aluminium mają klasyczny design, o różnych kolorach i wzorach. Wybierając z dobrej jakości materiału, nie musimy martwić się o negatywny wpływ na zdrowie czy niekorzystną zmianę smaku kawy. Większość z nich jest przystosowanych do używania na kuchniach z palnika, w przeciwieństwie do kawiarek stalowych. Są one smuklejsze, o jednolitej barwie, a ich wygląd to nie lada gratka dla miłośników stylu vintage.

Jak przygotować kawę w kawiarce?

Rozkręcamy kawiarkę i do dolnej części nalewamy zimną wodę, a do umieszczonego na górze sitka wsypujemy zmieloną kawę. Polecamy mielenie o średniej grubości, który nie zaburzy klarowności gotowego napoju. Kolejny krok to dokładne zakręcenie górnej części. Następnie należy postawić kawiarkę na małym palniku lub płycie grzewczej. Po zagotowaniu się wody, usłyszysz charakterystyczne syczenie. To znak, że Twoja kawa jest gotowa, a Ty możesz przelać ją do ulubionej filiżanki!

French Press. W prostocie siła

French Press to propozycja dla wszystkich tych, którzy chcą przygotować ulubiony napój prosto i szybko. W urządzeniu możesz przygotować zarówno espresso, jak i przetestować nowe metody parzenia.

Jak zrobić kawę we French Pressie?

French Press składa się ze szklanego cylindra, tłoczka z siateczką i pokrywki. Do przygotowania kawy będziesz jeszcze potrzebować ulubionej kawy. Zaleca się także używanie wagi kuchennej, stopera i termometru.
Przygotowanie kawy zaczyna brzmieć skomplikowanie? Nic bardziej mylnego. Pierwszy krok to nasypanie kawy do dzbanka, a następnie wlanie zagotowanej wody, tak aby przykryła kawę. Odlicz 10 sekund i dolej pozostałą ilość wody, przykryj pokrywką i parz 4 minuty. Ostatnim etapem jest sprasowanie fusów za pomocą tłoczka. Gotowe!

Dla ułatwienia polecamy stosować 50-60 g kawy na litr wody.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here