Dania na bazie ryb są smaczne i zdrowe. Do tego rodzaju potraw wykorzystuje się często łososia. Warto wiedzieć, w jaki sposób można przyrządzić tę rybę oraz które dodatki idealnie wzbogacą jej smak.
Makaronowa wariacja
Łososia na obiad można serwować na wiele sposobów. Jako dodatek do makaronu stanowi oryginalną wariację tekstur i smaków. Do przyrządzenia tego dania należy przygotować:
- świeży imbir,
- cztery łyżeczki miodu,
- sól,
- pieprz,
- 20 ml octu ryżowego oraz balsamicznego,
- sok z trzech limonek,
- filet z łososia (700 g),
- białą część pora,
- 2 łyżki cukru,
- 200 g makaronu sojowego,
- 500 g krewetek,
- cebulę,
- dwa ząbki czosnku,
- marchewkę,
- żółtą paprykę,
- 200 g pieczarek,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- pół łyżeczki czerwonej papryki,
- pęczek szczypiorku,
- dwie łyżki oleju sezamowego,
- garść kolendry,
- dwie łyżki solonych orzeszków ziemnych.
Na początku należy nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni Celsjusza. Kolejny krok to odpowiednie zamarynowanie łososia. W tym celu zetrzyj imbir, a następnie połącz go z innymi składnikami. Filet z łososia powinien być pozbawiony skóry. Rybę posmaruj marynatą i odstaw całość na godzinę do lodówki. Po tym czasie można przełożyć łososia do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Całość piecz przez 15 minut pod przykryciem.
Smak ryby będzie świetnie komponował się z karmelizowanym porem. Białą część warzywa pokrój w paski, a w garnku podgrzej cukier. Kiedy utworzy się karmel, dodaj do niego pora. Całość podgrzewaj, aż warzywo uzyska miękką strukturę.
Po ugotowaniu makaronu można pokroić go na mniejsze kawałki. Ułatwi to jedzenie potrawy. Całość będzie również estetyczniej prezentować się na talerzu. Przygotowane krewetki należy obrać z pancerzyków, a następnie dokładnie oczyścić. Cebulę, czosnek, chili, marchew, paprykę oraz pieczarki można pokroić na mniejsze kawałki. Kiedy olej w woku stanie się gorący, dodaj warzywa oraz krewetki. Gdy owoce morza uzyskają odpowiedni kolor, możesz wsypać do naczynia makaron. Całość dopraw według własnego uznania, a na koniec dodaj szczypiorek. Danie można również skropić sokiem z cytryny oraz olejem sezamowym. Do środka dodaj jeszcze skarmelizowanego pora, kolendrę oraz pokruszone orzeszki. Tak przygotowany makaron można serwować z pieczonym łososiem. Smacznego!
Istnieje wiele przepisów na dania z wykorzystaniem ryb. Łosoś to świetny pomysł na obiad lub kolację. Warto zatem eksperymentować w kuchni i bawić się smakami.