Blok czekoladowy jest wciąż popularnym przysmakiem, który u wielu osób może wzbudzać skojarzenia z dzieciństwem. Jego wykonanie jest niezwykle proste – aby cieszyć się smakiem domowego bloku czekoladowego, nie trzeba dużych umiejętności cukierniczych, wystarczą dobry przepis i wysokiej jakości składniki.
Z jakich składników powstaje blok czekoladowy?
Do przygotowania bloku czekoladowego potrzebne jest:
- 200 g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- woda,
- pełne mleko w proszku,
- bakalie i herbatniki.
Gotowy blok czekoladowy można dodatkowo udekorować. Doskonale nada się do tego bita śmietana lub polewa z mlecznej, białej lub gorzkiej czekolady. Dzięki polewie deser zyska wyjątkowo intensywny czekoladowy smak.
Jak przygotować masę?
Do rozpuszczonego w rondelku masła należy dodać kakao, cukier i wodę, a następnie dokładnie wymieszać. Całość powinno się podgrzewać do momentu rozpuszczenia cukru, a następnie odstawić do przestygnięcia. W międzyczasie umieszczone w miseczce orzechy należy zalać wrzątkiem, a po kilku minutach odsączyć wodę. Kolejnym krokiem jest przesypanie do dużego garnka mleka w proszku, bakalii i pokruszonych herbatników. Do suchych składników należy dodać przygotowaną wcześniej masę maślano-czekoladową i dokładnie wymieszać. Następnie całość wystarczy przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową – najpopularniejszą opcją jest keksówka, jednak dobrze sprawdzi się również tortownica.
Co po przygotowaniu masy?
Przełożoną do formy masę należy umieścić w lodówce. Blok czekoladowy powinien być schładzany przez kilka godzin, a przed podaniem warto go na chwilę wyjąć, co znacznie ułatwi krojenie. Teraz pozostaje tylko go udekorować i gotowe!
Gotowy przysmak doskonale sprawdzi się podany z herbatą lub aromatyczną kawą, a szczegóły dotyczące przygotowania idealnego bloku czekoladowego znaleźć można pod adresem: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/.