Mięso dobre jakościowo jest gwarancją smaku potraw. W jaki sposób rozpoznać świeże mięso oraz jaki jego rodzaj powinniśmy wybrać do jakich potraw? Poniżej znajdziemy krótki przewodnik, który na pewno rozwieje nasze wątpliwości.
Po czym rozpoznamy stare mięso?
Okazuje się, że rozpoznanie starego mięsa nie jest wcale takie proste. Bardzo często stosowaną praktyką jest jego odświeżanie. Mięso wodniste w dotyku oznacza, że zostało niedawno myte. Najprawdopodobniej dlatego, aby wyglądało ono na świeże.
Czym się zatem kierować, aby wybrać naprawdę dobre miejsce? Pierwszą kwestią na pewno jest kolor. Bardzo intensywny kolor jest pierwszym wyznacznikiem, na który musimy koniecznie zwrócić uwagę. Nie jest to takie proste, ponieważ szczególnie w dużych sklepach, ponieważ światło zmienia kolory. Jak zatem wygląda dobra wołowina? Jej kolor powinien być oczywiście mocno krwiście czerwony. Ciemny kolor mięsa wołowego oznacza nic innego jak to, że w lodówce sklepowej leży już dosyć długo. Świeża cielęcina powinna być koloru różowo-czerwonego, a drób powinien być bladoróżowy. Świeża wieprzowina będzie koloru różowego. Śliski nalot na mięsie to powód, aby zaniechać jego zakupu. Z kolei blady kolor wybranego mięsa oznacza to, że było ono już myte kilkukrotnie, czy też moczone w solance, aby je po prostu odświeżyć.
Nieoceniony staje się także zapach. Po zapachy możemy rozpoznać z łatwością stare mięso. Niezależnie od tego, czy jest to wołowina, drób, czy też wieprzowina świeże mięso jest pozbawione niemal zapachu. Jeśli czujemy kwaśny zapach, to oznacza to, że mięso nie jest do końca świeże.
Istotna jest także struktura mięsa. Świeże mięso zawsze posiada zwartą, jak i także sprężystą strukturę. Tego testu nie będzie zapewne można wykonać w sklepie, ale jeśli palem wchodzi łatwo w głąb mięsa, nie może z pewnością o nim powiedzieć, że jest w pełni świeże.
Jak wygląda dobra wołowina, wieprzowina oraz kurczak?
Zacznijmy od wołowiny. Powinna mieć kolor wina czerwonego z widocznymi dobrze przerostami tłuszczu. Mięso, które pochodzi z partii tuszy o największych walorach to ligawa, polędwica oraz udziec. Na pewno to mięso nie należy do najtańszych. Jeśli cena jest niska podejrzanie, to mięso może pochodzić bezpośrednio z nielegalnego uboju. Nie mamy wówczas żadnej pewności, że jest ono zdrowe. Po naciśnięciu świeża wołowinka powinna być mocno sprężysta.
A jak wygląda dobra wieprzowina? Świeże mięso powinno mieć odcień od jasnego różu do czerwieni i tym samym bez zapachu. Wieprzowina o najwyższej jakości jest nieścięgnista oraz chuda.
Na sam koniec wspomnijmy co nieco o kurczaku. Najczęściej na półkach sklepowych możemy znaleźć brojlery przemysłowe faszerowane paszami, a więc hodowane do bardzo szybkiego przyrostu. Warto przede wszystkim wybrać kurczaka zagrodowego, czy też kurczaka z wolnego wybiegu. Są one niestety droższe, ale ich mięso jest znacznie smaczniejsze oraz przede wszystkim zdrowsze. Kurczak powinien mieć neutralny zapach oraz różowy kolor.
Zobacz także autorskie przepisy na ciekawe i smaczne burgery – dowiedz się więcej na stronie https://braciabudnik.pl/przepisy/burgery gdzie znajdziesz wiele interesujących przepisów.