Mówiąc o przekąskach zapewne wiele osób w pierwszej chwili pomyślało by o chipsach, solonych paluszkach czy krakersach. I choć niewątpliwie są one przekąskami, na pewno na dłuższą metę nie sprzyjają naszemu zdrowiu. Możesz zamiast nich spróbować innych, bogatych w witaminy i składniki odżywcze przysmaków, które bez większego trudu przygotujesz samodzielnie. Mamy kilka propozycji.

Chipsy… z buraka

Zamiast zwykłych, gotowych chipsów ziemniaczanych przygotuj ich zdrowszą wersję. Buraki są zdrowe w każdej postaci – zawarte w nich barwniki należą do silnych przeciwutleniaczy i czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. To na pewno przyda się naszemu organizmowi po zimie, kiedy wiele czasu spędzaliśmy zamknięci w czterech ścianach. Jak przygotować buraczane chipsy? Potrzebujesz oczywiście buraki, a dodatkowo sól, pieprz, ostrą paprykę, sok z cytryny i oliwę. Warzywa umyj, obierz, a następnie pokrój na cienkie plasterki. Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i sokiem z cytryny oraz przypraw. Tak przygotowane chipsy piecz przez 30 minut w temperaturze 150 st.C, używając termoobiegu.  Artykuł powstał we współpracy z portalem http://www.allegropanel.pl/

Paluszki warzywne

Przygotowanie tej przekąski jest banalnie proste – wybierz ulubione warzywo, np. marchewkę i pokrój w cienkie słupki. Nawet dzieci chętniej po nią sięgną, gdy będzie wyglądała nieco atrakcyjniej. Takie paluszki aż chce się zanurzyć w pysznym sosie. Przygotuj dip czosnkowy – zmiksuj w blenderze na gładką masę ząbek czosnku (lub więcej jeżeli lubisz jego smak), jogurt naturalny, szczyptę soli, cukru i gałki muszkatołowej. Gotowy sos przelej do miseczki i zanurzaj w nim marchewkowe paluszki. Innym pomysłem są paluszki paprykowe – najlepiej we wszystkich jej kolorach. Możesz także przygotować pesto z liści rzodkiewki i w nim zanurzać warzywne słupki. Do jego wykonania potrzebujesz liście rzodkiewki (ok. 150 g), 100 ml oliwy, 20 gram orzechów włoskich, 30 gram parmezanu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz oraz pół łyżki soku z cytryny. Wszystkie składniki zmiksuj na jednolitą masę.

Chrup kiełki!

Żadne warzywa dostępne zimą i wczesną wiosną nie mają tyle tylu wartości odżywczych co kiełki. Na wyróżnienie zasługują kiełki fasoli mung, ponieważ zawierają w sobie ogromne ilości witaminy C – pół szklanki kiełków zapewni nam jej tyle samo, ile dostarczylibyśmy organizmowi wypijając 6 szklanek soku pomarańczowego! Wzmacniają odporność, chronią przed osteoporozą i nowotworami, poprawiają samopoczucie i są pyszne! Zajadaj się nimi kiedy tylko masz okazję.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here