Nawożenie roślin to jeden z najważniejszych elementów ich pielęgnacji. Wspomaga ich rozwój i zwiększa plony, chroni przed warunkami zewnętrznymi i sprawia, że nawet podczas niekorzystnych okresów rolnicy nie są stratni. Jednymi z najczęściej wybieranych są obecnie nawozy chelatowe. Dowiedz się, dlaczego warto sięgnąć właśnie po nie.
Czym są chelaty?
Chelaty to związki metaloorganiczne, które popularnie występują w przyrodzie. Przykładowo, do związków o takiej strukturze należy choćby hemoglobina. Czym się jednak wyróżniają?
Związki metaloorganiczne jak sama nazwa wskazuje, zawierają w sobie metal, a dokładniej jon dodatni (kation) metalu. Otoczony jest on odpowiednią liczbą cząsteczek kompleksujących (ligandów), adekwatną do liczby koordynacyjnej danego jonu metalu, wynikającej między innymi z jego wielkości i ilości elektronów, jakie zawiera wokół jądra.
Również każdy związek kompleksujący ma konkretną ilość “miejsc”, które mogą połączyć się z jonem metalu. Wyróżniamy cząsteczki jednoligandowe oraz wieloligandowe (chelaty). Przykładowo, popularne EDTA posiada aż sześć takich miejsc – ligandów, należy więc do związków chelatowych. Ze względu na swoją budowę zawsze reaguje z jonem metalu w stosunku 1:1, całkowicie wysycając jego miejsca koordynacyjne.
Chelaty są to zatem związki metaloorganiczne, w których kation metalu łączy się z cząsteczką lub cząsteczkami organicznymi, mającymi kilka miejsc ligandowych. Dzięki temu jon metalu jest uchwycony w “kleszcze” cząsteczki lub cząsteczek, co tworzy bardzo stabilną strukturę, odporną na różnego rodzaju czynniki.
Chelaty EDTA – stabilność i biodostępność
Ze względu na swoją budowę, EDTA tworzy wyjątkowo stabilne struktury z kationami metali o różnym stopniu utlenienia i pochodzącymi z różnych grup układu okresowego. Oznacza to, że niezależnie od ich wielkości, kompleks z EDTA wykazuje się bardzo dobrą strukturą, odporną na różnego rodzaju czynniki zewnętrzne, w tym działanie innych związków chemicznych.
Jednocześnie kompleksy z EDTA wykazują się dobrą rozpuszczalnością w wodzie i wysoką biodostępnością. Są łatwo wchłaniane przez rośliny, a jej organizmie pod wpływem jej enzymów uwalniają kationy metali z cząsteczki organicznej. Takie oddziaływanie chelatów sprawia, że jony metali są praktycznie w 100% wchłaniane i wykorzystywane przez roślinę, co redukuje ilość zużywanych nawozów. Jednocześnie wysoka biodostępność i chelatowa, naturalna forma nawozów sprawiają, że nie zanieczyszczając one środowiska.
Chelaty EDTA dla rośliny
Na rynku dostępnych jest wiele chelatów EDTA, różniących się kationem centralnym, które można znaleźć pod adresem: https://arkop.pl/nawozy/chelaty-edta-dtpa-eddha-eddhsa-hga/. Każdy z nich wzmacnia roślinę i dostarcza jej niezbędnych składników odżywczych, poprawiających procesy metaboliczne oraz odporność na czynniki stresujące. W efekcie stosowanie chelatów EDTA zwiększa plony i poprawia ich jakość.